Le Marche: heel Italië in één regio

Wat maakt Le Marche zo bijzonder?

Een combinatie van strand, zee, bergen, pittoreske stadjes (burchten en kastelen) en een ongerepte natuur maakt de regio Le Marche een heel aantrekkelijk gebied.

Le Marche is een stukje authentiek Italië waar je nog niet onder de voet wordt gelopen door massatoerisme, zelfs in het hoogseizoen is het er niet erg druk.. Alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie vind je hier: rust, ruimte, natuur, gastvrijheid, maar ook cultuur, geschiedenis, opera en natuurlijk voortreffelijk eten en tongstrelende wijnen. Kortom wie op zoek is naar het meer onbekende Italië mag de Marche zeker niet overslaan…

Le Marche: het best bewaarde geheim van Italië
Wijn- en olijfboomgaarden, kleine dorpjes, glooiende groene heuvels en plattelandsweggetjes zijn kenmerkend voor Le Marche. Maar er is zoveel meer. Le Marche nodigt je uit om al dit moois te komen ontdekken.

Landschap

In het hart van Italië vind je de prachtige, groene regio Le Marche – De Marken in het Nederlands. Le Marche is een vrij onbekend en nog ongerept gebied, gelegen tussen de Apennijnen en de Adriatische zee, een kuststreek waar historische badplaatsen met prachtige brede stranden (de kustlijn is 170 km lang). De zand- en kiezelstranden worden op twee plaatsen onderbroken door een woeste rotskust; ten zuiden van de regionale hoofdstad Ancona (Monte Conero) en ten noorden van Pesaro (Monte San Bartolo).

In de binnenlanden vind je geweldig mooie natuur, de heuvels zijn bedekt met een lappendeken van wijn- en olijfgaarden, korenvelden, zonnebloemen, graslanden en bijzondere stadjes en dorpjes – niet voor niets doet het landschap van Le Marche velen denken aan Toscane.

Steden & dorpen

De kleine dorpjes die meestal op de top van een heuvel liggen, zijn mooi gerestaureerde middeleeuwse vestingstadjes die uitnodigen om verkend te worden en hebben hun eigen tradities behouden. In ieder dorpje is er wel wat te beleven of te bezichtigen: smalle steegjes waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. De heuvels zijn glooiend en bieden u prachtige vergezichten. Een zeer gevarieerde flora en een typische fauna maken deze regio zo uniek. Enkele dorpjes in de directe omgeving van beide huizen zijn:

– Ostra –

Ostra is een geheel ommuurd dorp met vele mooie straatjes, steegjes en pleintjes. Ostra was een oude Romeinse stad, waar nu hedendaagse stad Ostra Vetere ligt, op een terras van de vallei, bij de rivier de Misa. De oorspronkelijke stad Ostra werd verlaten rond de V-VI eeuw. De opgravingen van deze oude nederzetting is te bekijken.

Volgens de verhalen van de bewoners van Ostra vluchtte zij naar de omringende heuvels, waar ze nieuwe nederzettingen stichtte: de gemeenschappelijke Montalboddo (of Monte Bodio) en Montenovo, die in de negentiende eeuw, de respectievelijk de namen van Ostra en Ostra Vetere kregen.

– Corinaldo –

Corinaldo heeft een oud historisch centrum met vele mooie smalle straatjes en steegjes, veel kerkjes, een van de best bewaarde stadsmuren vanwaar u prachtige panoramische vergezichten geniet. Corinaldo is enkele jaren geleden uitgeroepen tot een van de best behouden Italiaanse dorpen en is één van de drie Italiaanse dorpen op de EDEN-lijst ( European Destinations of Excellence ) van de Europese Unie. Corinaldo is de geboorteplaats van Heilige Maria Goretti, wiens huis nog steeds te bezichtigen is. Zij is de patrones van de jonge meisjes en van de slachtoffers van aanranding en verkrachting.

– Senigallia –

De stad is kort na 284 voor Christus gesticht door de Romeinen. Het stadscentrum is nog deels ommuurd en het fort is nog steeds te bezichtigen. De rivier de Misa stroomt dwars door het centrum. Senigallia is nu een moderne badplaats waar het op het strand, de boulevard en de diverse restaurantjes en cafeetjes goed toeven is.

– Fano –

De stad ligt aan de Adriatische Zee, iets ten noorden van de monding van de rivier de Metauro. In de Romeinse tijd heette de stad Fanum Fortunae, vernoemd naar de tempel Fortunae. Keizer Augustus maakte er een kolonie van. Hij liet in het jaar 9 een stadspoort bouwen die nu nog te bewonderen is. Deze mooie boog is nog steeds het eindpunt van de Via Flaminia die naar Rome leidt. Vandaag de dag is Fano is een geliefde badplaats (met een hondenstrtrand waar de hond ook in de zomer toegestaan is) en in het bezit van een bedrijvige jacht- en vissershaven.

– Jesi –

De bedrijvige stad Jesi heeft de bijnaam Milaan van de Marken. De Romeinen stichtten de stad in de tweede eeuw voor Christus. Jesi heeft een goed geconserveerd middeleeuws centrum met een indrukwekkende stadsmuur. Jesi is ook bekend om zijn witte wijn, de Verdicchio dei Castelli di Jesi, die nog vaak in een amfora-achtige fles wordt gebotteld.

– Ancona –

Deze havenstad is gebouwd tegen de helling van de Monte Conero. Vanuit diverse punten heeft men een mooi uitzicht over de haven en de Adriatische Zee. Er zijn in de stad mooie winkelstraten en volop barretjes en restaurants aanwezig. De stad telt vele bezienswaardigheden. Net buiten het centrum liggen de resten van een Romeins amfitheater. Aan de haven staat de 14 meter hoge triomfboog van Trajanus uit het jaar 100. De haven is een belangrijke doorvoerhaven naar en van Kroatië en Griekenland, ook menig cruise schip doet Ancona aan.

Enkele andere mooie steden iets verder weg zijn Loreto, Ascoli Piceno, Urbino, San Marino.

Natuur, sport en bergen

In de directe omgeving hebben we verschillende natuurparken, Monte San Bartolo (in het noorden van Le Marche), Monte Conero (vlakbij Ancona), Gola della Rossa en de druipsteengrotten van Frasassi (Midden van Le Marche). Verder kun je nog een bezoek brengen aan de Monte San Vicino, Monte Catria, Monte Nerone en de Gola del Furlo. Daar is volop gelegenheid tot het maken van mooie wandelingen, kajakken, raften, paragliden, mountainbiken en paardrijden. Aan de kust kun je vele watersporten beoefenen.

In het Sibillini Nationale park (zuidelijk gedeelte van Le Marche), nodigt de ruige schoonheid van de natuur uit tot het maken van lange wandelingen en trektochten. Van lichte voor iedereen toegankelijke wandeltochten tot het echte bergbeklimmingen voor ervaren alpinisten. In de winter wordt er volop geskied in de Sibillini.

Cultuur en feesten

En ook qua cultuur heeft Le Marche veel te bieden. Le Marche heeft de hoogste dichtheid aan musea van Italië. Er zijn duizenden kerken, waarvan tweehonderd in vroeg Romaanse stijl, meer dan 1000 geregistreerde monumenten, 106 kastelen, 15 forten en 170 fortificaties. Van de 71 historische theaters die bewaard zijn gebleven, zijn 42 nog in gebruik en de streek bezit een schat aan oude manuscripten. In het voorjaar en de zomer valt er te genieten van concerten en opera uitvoeringen, welke niet alleen in de steden maar ook vaak in de kleinere plaatsen georganiseerd worden. Voornamelijk in juli en augustus zijn er overal erg gezellige dorpsfeesten, maar ook in juni en september zijn er herfstfeesten met wijn, truffel, kastanjes en meer. Senigallia is bekend om de Summer Jamboree, eerste week van augustus verandert de hele stad in een groot jaren ‘60 muziek festijn.

Lokale gerechten en wijnen

De keuken van Le Marche biedt een keur aan lokale gerechten met heerlijke vis, everzwijn, pasta’s, olijven, truffels, vers fruit en groente. De truffels uit de province Pesaro-Urbino en Ascoli Piceno zijn beroemd in heel Italië. Ook vele locale boeren produceren lekkere kazen (pecorino), ham en worst (prosciuto en salumi), honing en olijfolie.

Mooie wijnen, met DOC of DOCG classificatie zoals Verdicchio, Bianchello di Metauro, Rosso Conero, Rosso Piceno en de Lacrima di Morro d’Alba zijn in de directe omgeving te proeven bij vele cantina’s.