Steden en dorpen

Steden & dorpen

De kleine dorpjes die meestal op de top van een heuvel liggen, zijn mooi gerestaureerde middeleeuwse vestingstadjes die uitnodigen om verkend te worden en hebben hun eigen tradities behouden. In ieder dorpje is er wel wat te beleven of te bezichtigen: smalle steegjes waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. De heuvels zijn glooiend en bieden u prachtige vergezichten. Een zeer gevarieerde flora en een typische fauna maken deze regio zo uniek. Enkele dorpjes in de directe omgeving van beide huizen zijn:

– Ostra –

Ostra is een geheel ommuurd dorp met vele mooie straatjes, steegjes en pleintjes. Ostra was een oude Romeinse stad, waar nu hedendaagse stad Ostra Vetere ligt, op een terras van de vallei, bij de rivier de Misa. De oorspronkelijke stad Ostra werd verlaten rond de V-VI eeuw. De opgravingen van deze oude nederzetting is te bekijken.

Volgens de verhalen van de bewoners van Ostra vluchtte zij naar de omringende heuvels, waar ze nieuwe nederzettingen stichtte: de gemeenschappelijke Montalboddo (of Monte Bodio) en Montenovo, die in de negentiende eeuw, de respectievelijk de namen van Ostra en Ostra Vetere kregen.

– Corinaldo –

Corinaldo heeft een oud historisch centrum met vele mooie smalle straatjes en steegjes, veel kerkjes, een van de best bewaarde stadsmuren vanwaar u prachtige panoramische vergezichten geniet. Corinaldo is enkele jaren geleden uitgeroepen tot een van de best behouden Italiaanse dorpen en is één van de drie Italiaanse dorpen op de EDEN-lijst ( European Destinations of Excellence ) van de Europese Unie. Corinaldo is de geboorteplaats van Heilige Maria Goretti, wiens huis nog steeds te bezichtigen is. Zij is de patrones van de jonge meisjes en van de slachtoffers van aanranding en verkrachting.

– Senigallia –

De stad is kort na 284 voor Christus gesticht door de Romeinen. Het stadscentrum is nog deels ommuurd en het fort is nog steeds te bezichtigen. De rivier de Misa stroomt dwars door het centrum. Senigallia is nu een moderne badplaats waar het op het strand, de boulevard en de diverse restaurantjes en cafeetjes goed toeven is.

– Fano –

De stad ligt aan de Adriatische Zee, iets ten noorden van de monding van de rivier de Metauro. In de Romeinse tijd heette de stad Fanum Fortunae, vernoemd naar de tempel Fortunae. Keizer Augustus maakte er een kolonie van. Hij liet in het jaar 9 een stadspoort bouwen die nu nog te bewonderen is. Deze mooie boog is nog steeds het eindpunt van de Via Flaminia die naar Rome leidt. Vandaag de dag is Fano is een geliefde badplaats (met een hondenstrtrand waar de hond ook in de zomer toegestaan is) en in het bezit van een bedrijvige jacht- en vissershaven.

– Jesi –

De bedrijvige stad Jesi heeft de bijnaam Milaan van de Marken. De Romeinen stichtten de stad in de tweede eeuw voor Christus. Jesi heeft een goed geconserveerd middeleeuws centrum met een indrukwekkende stadsmuur. Jesi is ook bekend om zijn witte wijn, de Verdicchio dei Castelli di Jesi, die nog vaak in een amfora-achtige fles wordt gebotteld.

– Ancona –

Deze havenstad is gebouwd tegen de helling van de Monte Conero. Vanuit diverse punten heeft men een mooi uitzicht over de haven en de Adriatische Zee. Er zijn in de stad mooie winkelstraten en volop barretjes en restaurants aanwezig. De stad telt vele bezienswaardigheden. Net buiten het centrum liggen de resten van een Romeins amfitheater. Aan de haven staat de 14 meter hoge triomfboog van Trajanus uit het jaar 100. De haven is een belangrijke doorvoerhaven naar en van Kroatië en Griekenland, ook menig cruise schip doet Ancona aan.

Enkele andere mooie steden iets verder weg zijn Loreto, Ascoli Piceno, Urbino, San Marino.