Omgeving

Wat maakt Le Marche zo bijzonder?

Een combinatie van strand, zee, bergen, pittoreske stadjes (burchten en kastelen) en een ongerepte natuur maakt de regio Le Marche een heel aantrekkelijk gebied.

Le Marche is een stukje authentiek Italië waar je nog niet onder de voet wordt gelopen door massatoerisme, zelfs in het hoogseizoen is het er niet erg druk.. Alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie vind je hier: rust, ruimte, natuur, gastvrijheid, maar ook cultuur, geschiedenis, opera en natuurlijk voortreffelijk eten en tongstrelende wijnen. Kortom wie op zoek is naar het meer onbekende Italië mag de Marche zeker niet overslaan…

Le Marche: het best bewaarde geheim van Italië
Wijn- en olijfboomgaarden, kleine dorpjes, glooiende groene heuvels en plattelandsweggetjes zijn kenmerkend voor Le Marche. Maar er is zoveel meer. Le Marche nodigt je uit om al dit moois te komen ontdekken.

Landschap

In het hart van Italië vind je de prachtige, groene regio Le Marche – De Marken in het Nederlands. Le Marche is een vrij onbekend en nog ongerept gebied, gelegen tussen de Apennijnen en de Adriatische zee, een kuststreek waar historische badplaatsen met prachtige brede stranden (de kustlijn is 170 km lang). De zand- en kiezelstranden worden op twee plaatsen onderbroken door een woeste rotskust; ten zuiden van de regionale hoofdstad Ancona (Monte Conero) en ten noorden van Pesaro (Monte San Bartolo).

In de binnenlanden vind je geweldig mooie natuur, de heuvels zijn bedekt met een lappendeken van wijn- en olijfgaarden, korenvelden, zonnebloemen, graslanden en bijzondere stadjes en dorpjes – niet voor niets doet het landschap van Le Marche velen denken aan Toscane.

Natuur, sport en bergen

In de directe omgeving hebben we verschillende natuurparken, Monte San Bartolo (in het noorden van Le Marche), Monte Conero (vlakbij Ancona), Gola della Rossa en de druipsteengrotten van Frasassi (Midden van Le Marche). Verder kun je nog een bezoek brengen aan de Monte San Vicino, Monte Catria, Monte Nerone en de Gola del Furlo. Daar is volop gelegenheid tot het maken van mooie wandelingen, kajakken, raften, paragliden, mountainbiken en paardrijden. Aan de kust kun je vele watersporten beoefenen.

In het Sibillini Nationale park (zuidelijk gedeelte van Le Marche), nodigt de ruige schoonheid van de natuur uit tot het maken van lange wandelingen en trektochten. Van lichte voor iedereen toegankelijke wandeltochten tot het echte bergbeklimmingen voor ervaren alpinisten. In de winter wordt er volop geskied in de Sibillini.

Cultuur en feesten

En ook qua cultuur heeft Le Marche veel te bieden. Le Marche heeft de hoogste dichtheid aan musea van Italië. Er zijn duizenden kerken, waarvan tweehonderd in vroeg Romaanse stijl, meer dan 1000 geregistreerde monumenten, 106 kastelen, 15 forten en 170 fortificaties. Van de 71 historische theaters die bewaard zijn gebleven, zijn 42 nog in gebruik en de streek bezit een schat aan oude manuscripten. In het voorjaar en de zomer valt er te genieten van concerten en opera uitvoeringen, welke niet alleen in de steden maar ook vaak in de kleinere plaatsen georganiseerd worden. Voornamelijk in juli en augustus zijn er overal erg gezellige dorpsfeesten, maar ook in juni en september zijn er herfstfeesten met wijn, truffel, kastanjes en meer. Senigallia is bekend om de Summer Jamboree, eerste week van augustus verandert de hele stad in een groot jaren ‘60 muziek festijn.